luc-katra-voorwoord
Nieuwe coachingaanpak voor herenteam Kangoeroes Basket Mechelen

Kangoeroes Basket Mechelen heeft naast de vernieuwingen bij de dames-en jeugdwerking, vanaf volgend seizoen ook een ambitieus project in het kader van de coaching van het heren team in de EuroMillions League.

Voorzitter Luc Katra heeft het plan opgevat om af te stappen van het principe van één coach voor het heren fanionteam die zowel instaat voor de rekrutering, de trainingen, wedstrijdcoaching en de begeleiding van de aangetrokken jongeren, al dan niet bijgestaan door een vaste assistent.

In zijn 24 jaar voorzitterschap van de club heeft hij vele coaches zien komen en gaan, en heeft door de vele jaren ervaring gezien wat er kan mislopen, maar ook wat er goed was. Na diverse gesprekken met bestuursleden van bevriende voetbalploegen – een gewoonte die bij buitenlandse basketclubs niet ongezien is – is er besloten om een meer structurele oplossing uit te werken en af te stappen van het traditionele coachingsproces.

Eén ploeg, één coachingstaf

De weg van één coach voor één ploeg wordt verlaten. Vanaf volgend seizoen wordt een coachingstaf samengesteld die bestaat uit meerdere personen met elk hun specialiteit. De sportieve lijn, wijze van coaching en het ‘spelen van basketbal’ worden besproken en uitgewerkt met één doel: een zo mooi mogelijk resultaat behalen.

Op basis van deze structuur werden Paul De Peuter en Tony Van den Bosch het veld ingestuurd om uit de vele kandidaturen een coachingteam samen te stellen. Volgend seizoen zullen Kristof Michiels (head coach), Tony Van den Bosch (advisor coach), Wim Van Poucke (development coach) en Daphne Van Dessel (athletic coach) samen aan eenzelfde touw trekken.

Nieuwe wind voor het herenteam

Kristof Michiels zal in samenspraak met de staf de speelwijze bepalen en wedstrijden coachen. Na jarenlang basketbal te spelen op provinciaal niveau maakte Kristof de stap naar het coachen. Dankzij de basketbalcoachmicrobe en zijn blijvende passie is hij er dag en nacht ermee bezig.

Op zijn beurt staat Tony Van den Bosch in om Michiels te ondersteunen en samen met hem de speelwijze te verfijnen. Wim Van Poucke staat naast de videoanalyses in voor het bijstaan van Michiels tijdens de trainingen en de individuele ontwikkeling van begeleiding van profspelers en talentvolle jongeren.

In samenspraak met Paul De Peuter en Luc Katra kan de staf een beroep doen op de athletic coach Daphne Van Dessel en ervaringsdeskundigen op het vlak van speltechnische systemen, psychologische begeleiding en teambuilding.

Met het opstarten van de coachingstaf wil de club de coaches ondersteunen. Op termijn kunnen ze ook een beroep doen op buitenlandse experts die hun knowhow ten dienste van de club stellen, naar het voorbeeld van Europese topteams. 

Naast extra sportieve begeleiding zal de staf ook ondersteund worden door experten op psychologisch en fysiek vlak. Dat zowel voor het heren-, dames- en jeugdteams op en naast het veld.

X